in

Hogyan válasszunk megfelelő napszemüveget az arcformánkhoz?

A napszemüveg nemcsak stílusos kiegészítő, hanem fontos védelmi eszköz is, amely megvédi szemünket az UV-sugaraktól. Azonban nem mindegy, hogy milyen formájú napszemüveget választunk, hiszen az arcformánkhoz illeszkedő darabok emelik ki igazán vonásainkat és javítják megjelenésünket.

Honnan tudod, hogy a tiéd melyikhez tartozik? Ezt többféleképpen is megteheted. A legegyszerűbb a szemrevételezés – állj a fürdőszobatükör elé, nézd meg az arcodat alaposan, és döntsd el, hogy a lent említett formák közül melyik hasonlít leginkább az arcod körvonalára.

Ha egy kicsit technikai irányba szeretnéd elvenni a figurát, vagy ha úgy gondolod, hogy túl nehéz a döntés, akkor megmérheted az arcodat, hogy minden kétséget kizárj. Ahelyett, hogy fizikai mérőszalagot használnál, mindenféle praktikus, ingyenes mérőalkalmazás létezik iPhone-on vagy Androidon.

Az arcformád méretei

Az arcformád meghatározása segíthet a legelőnyösebb frizurák, sminkek és szemüvegek kiválasztásában. Az alábbi útmutatóval lépésről lépésre meghatározhatod az arcformádat.

Itt vannak a szükséges méretek:

 • Arc hossza: A homlok tetejétől az áll aljáig.
 • Állkapocsvonal szélessége: Állkapocscsont, közvetlenül a fülcimpa alatt, az állad közepéig, majd szorozd meg kettővel.
 • Homlokszélesség: Hajvonaltól hajvonaláig a homlok közepén.
 • Arccsont szélessége: Az arccsont legmagasabb pontja a másik oldalon lévő azonos pontig.

Az arcformád meghatározása

Különböző arcformák jellemzői:

 1. Ovális arcforma: Az arc hosszabb, mint amilyen széles, az arccsontok a legszélesebbek, a homlok és az állkapocs pedig enyhén lekerekített.
 2. Kerek arcforma: Az arc szélessége és hosszúsága hasonló, az arccsontok szélesek, és az állkapocs lágy, kerekded.
 3. Szögletes arcforma: Az arc szélessége és hosszúsága hasonló, az állkapocs és a homlok széles és szögletes.
 4. Hosszúkás arcforma: Az arc hosszabb, mint amilyen széles, a homlok, arccsontok és állkapocs közel azonos szélességűek.
 5. Szív alakú arcforma: Széles homlok, keskeny állkapocs és áll, az arccsontok a legszélesebbek.
 6. Gyémánt alakú arcforma: Széles arccsontok, keskeny homlok és állkapocs.

Az eredmények értelmezése:

 • Ovális: Ha az arc hosszabb, mint amilyen széles, és az arccsontok a legszélesebbek.
 • Kerek: Ha az arc szélessége és hosszúsága hasonló, és a vonalak lágyak, kerekdedek.
 • Szögletes: Ha az arc szélessége és hosszúsága hasonló, és a vonalak szögletesek.
 • Hosszúkás: Ha az arc jelentősen hosszabb, mint amilyen széles.
 • Szív alakú: Ha a homlok szélesebb, az állkapocs és áll pedig keskeny.
 • Gyémánt alakú: Ha az arccsontok a legszélesebbek, és a homlok és áll keskenyebb.

Arcformák és napszemüvegek

Ovális arcforma

Az ovális arcforma hosszúkás, enyhén ívelt vonalakkal rendelkezik, széles arccsontokkal és keskenyebb állkapoccsal. Az ilyen arcformához szinte bármilyen napszemüveg jól áll. A szakemberek szerint az ovális arcformához leginkább a szögletes, téglalap alakú és pilóta stílusú napszemüvegek illenek, mivel ezek kiegyensúlyozzák az arc hosszúságát.

Kerek arcforma

A kerek arcforma lágy, ívelt vonalakkal és hasonló szélességgel és magassággal rendelkezik. Az ilyen arcformához a szögletes és keskeny napszemüvegek a legjobbak, mivel ezek hosszítják és keskenyítik az arcot. A divattanácsadók szerint a téglalap alakú és négyzetes keretek, valamint a macskaszem formák kifejezetten előnyösek lehetnek a kerek arcformához.

Szögletes arcforma

A szögletes arcforma markáns állkapoccsal és széles homlokkal rendelkezik. Az ilyen arcformához leginkább az ívelt, lágy vonalú napszemüvegek illenek, amelyek ellensúlyozzák az arc élességét. A stílustanácsadók szerint a pilóta stílusú, kerek és ovális keretek a legmegfelelőbbek a szögletes arcformához.

Szív alakú arcforma

A szív alakú arcforma széles homlokkal és keskeny állkapoccsal rendelkezik. Az ilyen arcformához a keskenyebb keretek, különösen a pilóta stílusú napszemüvegek illenek a legjobban, mivel ezek kiegyensúlyozzák a homlok és az áll közötti különbséget. Javasoljuk a vékony szárú és világosabb színű kereteket, amelyek finomítják az arc éleit.

Gyémánt alakú arcforma

A gyémánt alakú arcforma keskeny homlokkal, széles arccsontokkal és keskeny állkapoccsal rendelkezik. Az ilyen arcformához a macskaszem és az ovális formájú napszemüvegek a legmegfelelőbbek, mivel ezek hangsúlyozzák az arccsontokat és kiegyensúlyozzák az arc arányait. A stílustanácsadók szerint a szélesebb keretek, különösen a felső részen díszítettek, jól illenek a gyémánt alakú arcformához.

A megfelelő napszemüveg kiválasztása

UV-védelem

Nem elég csupán a stílusra figyelni, a napszemüvegnek megfelelő UV-védelmet is biztosítania kell. Olyan napszemüveget válasszunk, amely 100%-os UV-A és UV-B védelmet nyújt.

Kényelem és illeszkedés

A napszemüvegnek kényelmesen kell illeszkednie az orrnyereghez és a fülekhez. Kerüljük azokat a modelleket, amelyek nyomást gyakorolnak az orrra vagy a fülre. Fontos, hogy a napszemüveg ne csússzon le és ne legyen túl szoros sem.

Polarizáció

A polarizált lencsék csökkentik a fényvisszaverődést és javítják a látási komfortot, különösen vízparti vagy havas környezetben. A polarizált lencsék különösen hasznosak lehetnek vezetés közben vagy sportoláskor.

A megfelelő napszemüveg kiválasztása nemcsak a stílusról szól, hanem a szem védelméről és a kényelemről is. Az arcformánknak megfelelő napszemüveg kiemeli vonásainkat és javítja megjelenésünket. Figyeljünk az UV-védelemre, a kényelemre és az illeszkedésre, valamint fontoljuk meg a polarizált lencsék előnyeit is. A megfelelő napszemüveg nemcsak stílusos kiegészítő, hanem fontos védelmi eszköz is a szemünk számára.

Hogyan jelentkezz be a Mostbet személyes fiókodba Magyarországon: lépésről lépésre

Miért Monte Carlo a Francia Riviéra ékköve?